21 Şubat 2016 Pazar

İnsan DNA'sıyla İlgili Yeni Keşif

İnsan genomu bir zamanlar “çöp” DNA olarak adlandırılan DNA parçalarında bulunan milyonlarca gen anahtarları ile doludur. Bu “çöp” olarak adlandırılan DNA’nın hücrelerin, organların ve diğer dokuların nasıl davranacaklarını kontrol etmekte kritik roller oynadığı ortaya çıktı. Cambridge araştırmacıları – G dört katlıları olarak bilinen – dört – iplikli ‘dörtlü sarmal! DNA yapılarının insan genomunda da var olduğunu kanıtlayan bir makale yayınladı. Soru, insan varlıklarının kaç tane DNA ipliğine sahip olabilme kapasitesi olduğudur. Bazı genetikçiler insanların bir gün 12 ipliğe sahip olacaklarını iddia ediyor.

Sadece bir kaç yıl önce, modern tıp 3 DNA ipliğine sahip olan ilk çocuk vakasını resmi olarak kabul etti. İki yaşındaki Alfie Clamp dünyada DNA’sında ekstra iplik olduğu teşhis edilen ilk insan oldu. O kör olarak ve ciddi engellerle doğdu, doktorlar çeşitli testler yaptılar. Doktorlar onun yedinci kromozomunda ekstra iplik olduğunu ortaya çıkardılar, bu daha önce dünyada hiç rapor edilmemişti. Doktorlar bu durumla şaşkına döndüler, bu vakanın bir ismi bile yok.

Dr. Berrenda Fox, “Diğer sarmalların oluştuğunu görüyoruz. Çifte sarmalda bir spirale sarılmış iki DNA ipliği var.” dedi. Dr. Fox, DNA’mızda gerçekleşen büyük değişimlerin ve mutasyonların olduğunu söylüyor. Bizler evrimleşiyoruz. “On iki sarmal geliştireceğiz. Belki 5 – 20 yıl önce başladığı görünen bu zaman sırasında, mutasyon geçirmekteyiz. Bu bilimsel açıklamadır. Bu, türlerimizin nıhai sonucu henüz bilinmeyen bir şeye mutasyonudur” diye ifade etti.

G – dört katlılarının bulguları, yaşayan insan hücrelerinde bu karmaşık yapıları göstermek için bilim insanlarınca 10 yıldan fazla süredir yapılan araştırmanın zirvesini işaret ediyor. Bilim adamları yapay laboratuar deneylerini bilgisayar modellemesiyle kuramsal olarak çalıştılar ve sonunda floresan biyoişaretleyiciler kullanarak insan kanser hücrelerinde saptadılar.
Nature Chemistry’de yayınlanan araştırma dört – iplikli dört katlıların konsantrasyonları ve hücre bölünmesi ve üretim için çok önemli olan DNA kopyalana işlemi arasındaki açık bağlantıları göstermeye devam ediyor.

Son yıllarda yapılan fiziksel çalışmalar, dört katlı DNA’nın test tüpünde oluşabildiğini gösterdi, ama yapının doğada bulunan bir özellikten çok garip bir şey olduğunu düşünüldü. Araştırmacılar şimdi, aslında bunların insan hücrelerinin DNA’sında oluştuğunu ilk kez biliyorlar. Dört katlı DNA aslında insan hücrelerinin genomunda ve onların bölünme döngülerinde oldukça devamlı şekilde bulunuyor.

Araştırmacılar ayrıca yüksel seviyelerde Dört Katlı DNAsı olan aşırı aktif genin dışsal müdahaleye daha hassas olduğunu buldular.

Bilimsel araştırma DNA’mızın konuştuğumuz dillerde taşınan frekans ile fiziksel ve duygusal evrimimizin genetik kodlarını taşıdığını kanıtladı.
Bilimsel araştırma vasıtasıyla, DNA’mızın sadece %3 ünün spirallenen çifte sarmal ipliğe bürünmüş olduğu ortaya çıktı. 75,000 yıllık döngü zamanı sırasında, bükülme enerji dalgalarına maruz kaldığımız zaman, bu DNA’mızı etkiler; %97 “çöp” DNA 2 – iplikli çifte sarmaldan 12 – iplikli sarmala yeniden organize edilir.

Çeviri: Saffet Güler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder